tirsdag 19. oktober 2010

Offentliga skattelistor

Från och med i morgon, onsdag, så publiceras alla människors i Norge skatt. Det ges t o m ut en särskild tidning med all information om inkomst, skatt och förmögenhet. Samt att all denna helt privata sak kan ses på nätet.
" Se hvem som tjener mest der du bor, hvordan rikdommen fordeler seg etter alder og sted og forskjeller mellom kommunene."
I Sverige finns visserligen en taxeringskalender, men som är ganska dyr, tror jag. Inte var mans egendom som systemet är här. Folk "uppmanas" att kolla vad grannen tjänar. Vilket uppmuntrar till nyfikenhet och avundsjuka, kanske självgodhet eller motsatsen.
Usch, säger jag! I de flesta länder, tror jag, är det en helt och hållet privat angelägenhet och inte något allmänt samtalsämne vad folk har för inkomst.
Âr Norge den sista sovjetstaten, som Björn Rosengren påstod?

1 kommentar:

  1. Jag är helt enig! Dessa dumheter som döljs bakom ord som öppenhet, demokrati och social kontroll, är bara ett medel för att underblåsa nyfikenhet och avundsjuka. Den sociala kontrollen, som offentligt nämns, är alltså indirekt en uppmaning till angiveri. Då är vi i "sovjetsaten" där dåliga egenskaper premierades såsom t.ex. angiveri.

    SvarSlett